Arahamija: Fel kellene függeszteni az ukrán jogszabályok összehangolását az uniós joggal

2020. január 23., 12:05

Ukrajnának ideiglenesen fel kellene hagynia az ukrán és az európai uniós jogszabályok harmonizációjával, ehelyett saját játékszabályokat teremtve ki kellene használnia a versenyelőnyöket – jelentette az Ukrinform és a Jevropejszka Pravda David Arahamija parlamenti képviselőnek, a Nép Szolgája párt frakcióvezetőjének a davosi Ukrán Házban elhangzott szavai alapján.

„Sok szomszédos ország nyomást gyakorol ránk, igyekezvén rávenni minket az úgynevezett »jogszabály-harmonizációra«. Úgy gondolom azonban, hogy Ukrajna számára ez nem megfelelő. Ha gyengébb gazdaság egyesül erősebbel, akkor mindig gyengébb marad, ha azonos szabályok szerint játszanak.

Amennyiben harmonizálódunk, akkor az EU leggyengébb gazdaságává válhatunk, valami Szlovéniához hasonlóvá. Hatalmas nemzetként nagyon kevés befolyásunk lesz, mivel a játékszabályok már adottak. Lehet, hogy ezek a szavak nem népszerűek az Európai Parlamentben vagy máshol, de valamilyen egyedi helyet kell elfoglalnunk, amíg erősebbé nem válunk, és majd akkor szinkronizálódhatunk” – fogalmazott az ukrán honatya.

Arahamija meggyőződésének adott hangot, hogy a befektetők Ukrajnába jönnek „a különbségeink kihasználása érdekében”.

Röviddel később Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Arahamija szavai ellenére Ukrajna nem mond le az európai integrációról. Maga Arahamija is kommentálta az elhangzottakat. Biztosított, hogy támogatja az ukrán jogszabályok harmonizációját az európai jogszabályokkal, de úgy vélte, Ukrajnának érdemes élnie a társulási megállapodás egyes rendelkezéseinek terv szerinti felülvizsgálatával a számára kedvező változtatások érdekében.

(ukrinform.ua/eurointegration.com.ua/Kárpátalja)