Blokkolja az ellenzék a parlamentben a középoktatási törvény aláírását

2020. január 23., 19:01

Határozattervezetet nyújtott be a Legfelső Tanácsnak az Ellenzéki Platform – Az életért párt, amelyben a teljes általános középfokú oktatásról szóló törvény elfogadására vonatkozó döntés hatályon kívül helyezését indítványozza arra hivatkozva, hogy a tanügyi jogszabály sérti az alkotmányt, és a házszabályt megszegve fogadták el – adta hírül csütörtökön a strana.ua hírportál.

A parlament honlapján csütörtökön megjelent, Natalija Korolevszka és Mihajlo Papiev képviselők által jegyzett tervezet indokolási része felrója, hogy a január 16-én elfogadott középoktatási törvény sérti az alkotmány 10., 11., 22., 24. és 53. cikkelyét. Jelenlegi formában történő hatályba lépése esetén megkülönböztetés érné Ukrajna orosz nyelvű lakosságát – mutattak rá törvényhozók.

A képviselők szerint a törvény elfogadásáról szóló szavazás is alkotmányt és házszabályt sértett, mivel az alaptörvény kimondja, hogy második vagy harmadik olvasat előtt a jogszabály szövegét és a hozzá tartozó dokumentumokat legalább tíz nappal a voksolás előtt a képviselők rendelkezésére kell bocsátani, de a honatyák a középoktatási törvény szövegét és a kísérő okmányokat csak január 14-én kapták meg.

Amíg a parlament nem vizsgálja meg a benyújtott határozattervezetet, a házelnök nem írhatja alá a középoktatási törvényt, és nem továbbíthatja az államfőnek sem aláírásra. A Legfelső Tanács legközelebbi plenáris ülése február 4-én lesz.

(vb/karpat.in.ua)