Zelenszkij: Készen állok a washingtoni látogatásra, de nem politikai turistaként

2020. január 31., 18:30

Készen állok a hivatalos látogatásra az USA-ba, ha az országaink – az én szempontomból elsősorban Ukrajna – számára fontos dologról tudunk megállapodni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök pénteken Kijevben a Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel hivatalában folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón, tájékoztatott az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Az államfő kiemelte, készen áll arra, hogy akár holnap hivatalos látogatást tegyen az USA-ba, ha a vizit a két ország – az ő szempontomból elsősorban Ukrajna – számára fontos dologról tudnak megállapodni és erről szerződést aláírni. Azonban – elődje, Petro Porosenko megjátszott Fehér Házbeli látogatására utalva – hangsúlyozta: nem „politikai turistaként” szeretne Washingtonba látogatni.

Reagálásában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kifejtette, amerikai részről nem volt és nincs semmilyen feltétele Zelenszkij washintoni látogatásának. Donald Trump és Volodimir Zelenszkij találkozójához csak a megfelelő időpontot kell megtalálni – tette hozzá. Megjegyezte, az USA mindig örömmel látja Zelenszkijt Washingtonban, és annak a reményének adott hangot, hogy a találkozóra sor kerül.

Mike Pompeo pénteken Kijevben találkozott és megbeszélést folyatott Vadim Prisztajko külügyminiszterrel, Volodimir Zelenszkij elnökkel, az Ukrán Pravoszláv Egyház vezetőjével, Jepifanyij kijevi és ukrajnai metropolitával, és megkoszorúzta a Donbaszon elesett ukrán hősök emlékművét a Szent Mihály székesegyház mellett.

(vb/karpat.in.ua)