Razzia volt egy kijevi mecset környékén

2020. február 1., 09:41

Az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) közölte, hogy Kijevben a nemzeti rendőrséggel közösen „ellenőrizték a migrációs törvény külföldiek és hontalan személyek általi betartását" – jelentette január 31-én este a korrespondent.net. 

A Belügyminisztérium weboldalán megjelent tájékoztatás szerint „kereskedelmi objektumokat” ellenőriztek a Sztarozsitomirszjkij közben. Ennek az akciónak a során fedezték fel „a migrációs törvény 15 megsértőjét”.

Tizenkét „rendezetlen helyzetű” bevándorlóval kapcsolatban döntés született a kitoloncolásukról származási országukba; egy személy esetében csökkentették az ukrajnai tartózkodási időt, további két külföldi ellen közigazgatási eljárás indult engedély nélküli munkavállalás miatt.

A DMSZ állítja, hogy a szóban forgó ellenőrzés során munkatársaik és a rendőrök nem léptek a közeli Dehtarivszjka utcában található mecset területére.

A szolgálat hangsúlyozza azt is, hogy nem sértették meg a hívők jogait, és elkerülték a diszkrimináció bármilyen megnyilvánulását.

„Hangsúlyozzuk, hogy az Állami Migrációs Szolgálat tevékenységét Ukrajna jogszabályai alapján végzi, tiszteletben tartva eközben a vallási és nemzeti kisebbségek képviselőit” – írja a DMSZ.

Korábban Szaid Iszmagilov, az ukrajnai muszlimok lelki vezetőségének muftija a Facebook közösségi oldalon közölte, a bűnüldöző szervek razziát tartottak a Kijevi Iszlám Kulturális Központ mecsetjénél, a látogatók okmányait ellenőrizték. Szerinte a rendőrök 25 személyt szállítottak el.

Az Ukrajinszka Pravda úgy értesült, Refat Csubarov, a krími tatár Medzslisz vezetője, az ellenzéki BPP parlamenti képviselője „az emberi jogok égbekiáltó és tömeges megsértésével” vádolta meg a DMSZ munkatársait.

(korrespondent.net/pravda.com.ua/Kárpátalja)