Őszig befejeződik a decentralizációs közigazgatási reform, az illetékes kormányhivatalnokok szerint

2020. február 6., 12:55

A decentralizáció a közösség- és területfejlesztési minisztérium prioritásai közé tartozik, a reform 2020 őszén a közösségek új területi elvén alapuló helyi önkormányzati választásokkal zárul – közölte Denisz Smihal miniszterelnök-helyettes és tárcavezető az államszervezési, helyi önkormányzati, vidékfejlesztési és városépítési parlamenti bizottság szerdai ülésén, tájékoztatott a kormány decentralization.gov.ua honlapja.

A miniszteri tisztségbe kedden kinevezett, Lembergből származó volt Ivano-Frankivszk megyei kormányzó Smihal bejelentette, hogy a régiókban hamarosan széles körű társadalmi vitára bocsátják az alkotmánymódosítással kapcsolatos javaslatokat a helyi önkormányzati rendszer és a hatalom területi szervezése, valamint a hatalmi jogkörök decentralizációja reformjának kérdéseiben. „Ilyen vitákra szükség van, a megyékkel kezdjük, meginvitálva a helyi önkormányzatok és helyi önkormányzati szövetségek képviselőit. Ez az első szakasz, a második pedig a szakértők vitája, míg a harmadik a kérdések vizsgálata a parlamenti bizottságok és a Velencei Bizottság szintjén. Csak ezt követően kerülnek a parlament elé a módosítástervezetek” – emelte ki a miniszter.

Hozzászólásában a közigazgatási reformmal kapcsolatban eddig elvégzett munkát ismertetve Vjacseszlav Nehoda miniszterhelyettes a távlati tervek előkészítésének folyamatáról szólva elmondta, következő lépésként a parlament rövid időn belül elfogadja a 2653. számú törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt a területi közösségek közigazgatási (adminisztratív) központjainak kijelölésére és a közösségek területének meghatározására. „A megyei adminisztrációk az elkészített távlati terveket a kormány elé terjesztik, amely jóváhagyja a dokumentumokat, majd ezek alapján véglegesíti a közösségek területét” – magyarázta. A továbbiakkal kapcsolatban jelezte, konzultációkat folytatnak majd a járások területének kialakításáról és az új járások létrehozásáról szóló törvény tervezetéről. Hozzátette, eddig a kormánynak egyedüliként a Kijev megyei állami közigazgatási hivatal terjesztette be távlati tervének projektjét.

Vitalij Bezhin, a közigazgatási területi beosztással foglalkozó albizottság vezetője elmondta, február 10-ig valamennyi megyei állami adminisztrációnak meg kell küldenie jóváhagyásra a a kormánynak távlati tervét. Jelezte, várhatóan az idei év áprilisáig jóvá lesz hagyva Ukrajna alapszintű közigazgatási-területi beosztása, júniusig pedig a szubregionális szintű beosztása. Szerinte a harmadik negyedévben várható a helyi önkormányzatiságról szóló törvény új szerkesztésben történő elfogadása az adó- és költségvetési törvénykönyvek szükséges módosításaival együtt. A negyedik negyedévben el lesznek fogadva a jelzett törvények végrehajtására vonatkozó jogszabályok – jósolta.

(vb/decentralization.gov.ua)