Drágul a csapvíz

2020. február 8., 17:41

Az Energetikai és Közüzemi Állami Szabályozási Nemzeti Bizottság (НКРЕКП) 43 regionális vállalat központi vízellátási és csatornadíjainak emeléséről határozott – jelentette az Ukrinform a bizottság weboldala nyomán.

A tarifaemelés, amelyre a szolgáltató cégek kezdeményezésére került sor, az ország szinte valamennyi régióját érinti. A központi vízellátás díja régiótól függően 15–20%-kal kerül többe a jövőben. Így például Kijevben 13,6%-kal köbméterenként 11,2 hrivnyára (áfa nélkül) nő a vízdíj, míg a csatornadíj 6,3%-kal 7,96 hrivnyára emelkedik köbméterenként (szintén áfa nélkül).

Az indoklás szerint az üzemanyagok, a reagensek árai, a villamos energia díja folyamatosan emelkednek, rontva a szolgáltató cégek pénzügyi-gazdasági helyzetét. Az áremelést a kérelmezők szerint a minimálbér és a szociális normák növekedése is indokolja.

Kérvényeikhez a vállalatok csatolták a helyi tanácsok folyamodványait, melyekben azok támogatják a szolgáltatási tarifák gazdaságilag megalapozott szintre emelését.

Az Ukrinform ugyanakkor emlékeztet, 2019-ben az ukrán hrivnya 19%-kal értékelődött fel. A Bloomberg adatai szerint a hrivnya vezeti azon valuták listáját, amelyek a leginkább erősödtek a dollárhoz képest.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)