Így gyorsítaná a kormány a gazdasági növekedést

2020. február 8., 10:06

Ukrajnában 2019-ben 3,3%-kal nőtt a GDP. A gyorsabb gazdasági növekedés érdekében a miniszteri kabinet egyebek mellett 50 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetés bevonását tervezi – jelezte a Facebook közösségi oldalon Timofij Milovanov gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető szerint 2019-ben a gazdaságot befolyásoló legfontosabb tényezők a következők voltak: a stabilan magas befektetési aktivitás; a rekordnagyságú gabonatermés; a globális kereslet lanyhulása a kereskedelmi háborúk közepette; a lakosság vásárlóerejének növekedése; a hrivnya árfolyamának felértékelődése.

„Mit kell tenni annak érdekében, hogy a következő években nagyobb ütemű gazdasági növekedést tapasztalhassunk? Az egyetlen módszer a befektetés az emberekbe és a termelésbe” – hangsúlyozta Milovanov.

Jelezte, hogy a kormány 50 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetés bevonását tervezi, és a hazai beruházások éves volumenét több mint a kétszeresére növelnék. Ezenkívül be kívánnak kerülni a legjobbak csoportjába a humántőke-index alapján.

„Milyen kezdeményezéseket kínálunk a beruházások vonzására? Földreform, a munkaerőpiac liberalizálása, privatizáció, az állami tulajdonú vállalatok reformja, tőkebefektetések a költségvetésből, PPP/koncessziók, beruházási dadák, ipari parkok, a kkv-kat támogató programok, az export ösztönzése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése” – írja Milovanov.

Emellett, tette hozzá, meg kell őrizni a makrogazdasági stabilitást.

(facebook.com/Kárpátalja)