Ukrajna bátor ország, felfegyverezzük az orosz agresszió ellen – amerikai külügyminiszter

2020. február 17., 10:06

Az USA azért fegyverezi fel Ukrajnát, hogy támogassa ezt a bátor országot az orosz agresszió elleni védekezésben – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton Münchenben, az 56. biztonságpolitikai konferencián mondott beszédében.

Az amerikai diplomácia vezetője felszólalásában emlékeztetett arra, hogy Oroszország elfoglalta a Krímet és Ukrajna, valamint Grúzia keleti részeit. Felidézte, hogy január végi kijevi látogatása során meglátogatott egy katonai kórházat, ahol egy sebesült ukrán tiszt emlékül egységének az emblémáját ajándékozta neki. „Ez engemet arra emlékeztetett, hogy harcolni kell a szuverenitásért, és együtt kell harcolnunk” – idézte Pompeo beszédét vasárnap a 112.ua hírportál.

Az amerikai külügyminiszter bírálta Oroszország, Irán és Kína törekvéseit. „Egyes országok még mindig birodalmak létrehozására törekszenek. Most, több mint harminc évvel a berlini fal leomlása után vannak országok, amelyek nem tartják tiszteletben a szuverenitást, és még mindig fenyegetnek bennünket” – emelte ki Mike Pompeo, megjegyezve, hogy Oroszország dezinformálással foglalkozik, „megpróbálva egymásra uszítani állampolgárainkat”.

(vb/karpat.in.ua)