Zelenszkij: A békefolyamat meghiúsítására irányul az „ellenséges támadás” Donbászon

2020. február 18., 12:20

A békefolyamat meghiúsítására irányuló kísérletnek nevezte a harcok kiújulását eredményező kedd hajnali „ellenséges támadást” a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben Volodimir Zelenszkij elnök Telegram-csatornáján, jelezve, hogy a helyzet kiéleződése miatt a nap folyamán összeül Kijevben a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) – adta hírül az unn.com.ua hírportál.

Mint bejegyzésében az államfő emlékeztetett rá: „a debalcevói tragédia ötödik évfordulóján a fegyveresek és szakadárok cinikus provokációt hajtottak végre. Ma reggel támadást intéztek az egyesített erők állásai ellen Novotoskivszke, Orihove, Krimszke, Hutir Vilnij települések térségében, a minszki megállapodások által tiltott fegyverek bevetésével.” Hozzátette, az ukrán fegyveres erők visszaverték a támadást, de ukrán részről sajnos vannak veszteségek (egy halott és négy sebesült – vb.).

Zelenszkij úgy vélte, nem egyszerűen cinikus támadásról van szó, hanem a soha be nem gyógyuló „debalcevói seb” felszakításáról. Ez nem más, mint kísérlet a lassan, de biztosan haladó donbászi békefolyamat meghiúsítására – írta. Jelezte, kedden összeül az RNBO, hogy megvitassa a helyzetet és megfelelő döntéseket hozzon a további lépésekről. A célunk a háború befejezése és a nemzetközi megállapodások melletti elkötelezettségünk megtartása azon eltökéltségünk mellett, hogy minden Ukrajna elleni fegyveres agresszió visszaverjünk – szögezte le Volodimir Zelenszkij.

(vb/karpat.in.ua)