Farsangi kézműves-foglalkozás a Nagyberegi Tájházban

2020. február 20., 20:06

A farsang évente ismétlődő időszak, vízkereszttől a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig hamvazószerdáig tart, melyet évszázadok óta jelmezes felvonulások,  evés, ivás, lakodalmak, disznótorok jellemeznek. E hagyomány megőrzése céljából szerveztek farsangi foglalkozást a Nagyberegi Tájházban a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BBGMG) 3. b osztályos diákjainak.

A vidám program bemelegítéseként egy igazi farsangi táncházban találták magukat a diákok, ahol a Kokas Banda jóvoltából különböző táncokat és játékokat tanulhattak. Az ünnepi időszak alkalmából nem maradhatott el az énektanulás sem, és a farsang köré csoportosuló népi hiedelmek megismerése.

Ezen időszak jellegzetes étele a fánk, amelynek régebben mágikus erőt tulajdonítottak: néhány faluban azért sütötték, hogy a nyári vihar ne vigye le a háztetőt a házról. Nagyberegen is kisült jó néhány adag ebből a finomságból, amely remélhetőleg az elkészítőinek és az elfogyasztóinak is szerencsét hoz.

A mohácsi sokácok messze földön híres és ismert népszokása a busójárás. Ideje minden évben változik, hiszen a tavaszi napfordulóhoz kapcsolódik. A busójárás más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő szokás. Mohácson ennek a hagyománynak az eredetét a törökök kiűzésével magyarázzák. Az ősi múltra való emlékezés jegyében minden gyerek készíthetett magának egy kevésbé félelmetes busómaszkot, amelyben Lévai-Derceni Irénke volt a segítségükre.

SD