A minisztérium tagadja, hogy összeomlana az egészségügy

2020. február 24., 16:37

Okszana Szuhorukova, az Egészségügyi Minisztérium Orvosi Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője tagadja, hogy leállna az egészségügyi rendszer finanszírozása és az összeomlás veszélye fenyegetné az egészségügyi intézményeket, amennyiben nem állnak készen a szerződéskötésre a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NSZZU) – írja a zn.ua.

„Nagyon aktívan zajlik az NSZZU-val kötendő szerződések iránti kérelmek benyújtásának folyamata. A mai napig a szakosodott intézmények közel 90%-a nyújtotta be a kérelmét. Az intézmények többsége egyszerre több csomagra is benyújtotta. A teljes információ online elérhető az NSZZU hivatalos weboldalán. Minden olyan intézmény, amely orvosi ellátást nyújt, és megfelel az NSZZU követelményeinek, szerződéseket köthet és finanszírozást kaphat 2020. április 1-jétől” – mondta el Szuhorukova a zn.ua-nak.

Ezenkívül, a költségvetési törvény április 1-jétől további szubvenciót biztosít egyes egészségügyi intézmények támogatására (2311500), nevezetesen: árvaházak, vérszolgálatok, orvosi és szociális szakértői bizottságok, törvényszéki orvosi vizsgálati irodák, speciális orvosi ellátók, patológiai irodák, speciális közegészségügyi központok számára, orvosi természetű kényszerintézkedések foganatosítására az egészségügyi intézményekben, valamint a cukorbetegek kezelésének biztosítására (2020. április 1. és 2020. szeptember 30. között).

„A kommunális intézmények támogatására a 2020-as állami költségvetésben források vannak előirányozva angiográfiai berendezések beszerzésére (80,8 millió hrivnya), a sürgősségi orvosi ellátási rendszer fejlesztésére (9226 millió hr), a multidiszciplináris intenzív kórházak korszerűsítésére, valamint anyagi és műszaki bázisuk felújítására (1,0 milliárd hr)” – tette hozzá az igazgató.

A zn.ua emlékeztet, hogy február 21-én Borisz Filatov dnyiprói polgármester azt állította a Facebook közösségi oldalon, hogy rövidesen „elfogy az egész ország egészségügyének a pénze”. A városvezető a portálnak nyilatkozva úgy vélte, az egészségügyi intézmények egyedi megközelítése nélkül az egészségügyi reform második szakaszának megvalósítása során azokra összeomlás és bezárás vár.

(zn.ua/Kárpátalja)