Nem létező bankot találtak Ukrajnában

2020. február 26., 14:34

Az utóbbi időben gyorsan terjed az interneten és a közösségi médiában a felhívás befektetésre a magát „beruházási projektként” hirdető, valójában azonban nem létező Ukrán Népi Bank részvényeibe – jelentette a korrespondent.net. Az Értékpapír és Tőzsdei Nemzeti Bizottság (NKCBFR) felhívja a polgárok figyelmét az efféle befektetések kockázatára.

Rámutatnak, hogy az Ukrán Nemzeti Bank által vezetett állami bankjegyzékben, amely adatokat tartalmaz valamennyi bank állami nyilvántartásba vételéről, nincs információ az Ukrán Népi Bankról. Az Értékpapír Kibocsátások Állami Nyilvántartása, amelyet az NKCBFR vezet, nem tartalmaz információkat ilyen nevű kibocsátó részvényeinek állami nyilvántartásba vételéről.

A felhasználó számára elérhető fizetési lehetőségek (Money Storage, Perfect Money), amelyekre a részvények ára befizethető, olyan elektronikus pénztárcák, amelyek révén gyakorlatilag lehetetlen nyomon követni az ügyfél pénzeszközeit és megállapítani, hogy hová utalták át azokat.

Ezenkívül a projekt weboldala nem tartalmaz jogi információt a jogi személyről és az általa nyújtott befektetési szolgáltatások alapjáról.

Tekintettel erre, a szabályozást végző állami hatóság kijelenti, hogy az Ukrán Népi Bank weboldalán közzétett információ csalásnak minősül, amely alkalmas a polgárok megtévesztésére, felmerül a kockázat, hogy pénzügyi és befektetési tájékozatlanságuk miatt elveszíthetik pénzeszközeiket.

Közölték azt is, hogy a potenciálisan jogellenes tevékenységre vonatkozó információkat továbbították Ukrajna rendvédelmi szerveinek.

(korrespondent.net/Kárpátalja)