Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye idén is közös standdal vesz részt a budapesti Utazás Kiállításon a nemzeti összetartozás évében

2020. február 28., 18:46

A Magyarország egyik legnagyobb turisztikai seregszemléjének számító Utazás Kiállításon való részvétel kiemelten fontos a kárpátaljai turizmus népszerűsítése szempontjából. Kárpátalja immár hagyományosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével közös standdal mutatkozik be a rendezvényen, melynél a kiállítás nyitónapján sajtótájékoztatóra került sor.

Az eseményen megjelent dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért felelős miniszteri biztos arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy már ötödik alkalommal sikerült támogatniuk Kárpátalja megjelenését az Utazás Kiállításon. A politikus örömmel jelentette be, hogy az elmúlt években végzett közös erőfeszítések eredményeként sikerült visszaállítani Kárpátalja turisztikai látogatottságát az urán-orosz konfliktus kitörése előtti szintre. Meggyőződése szerint ennek az eredménynek az elérésében számos összetevő játszott szerepet, mint a Rákóczi Szövetséggel folytatott együttműködés, melynek keretében nyugdíjas és egyházi csoportok utaztatási programjait támogatják, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ pályázati kiírásán megjent turisztikai célú kiírások, vagy a magyar és ukrán nyelvű Kárpátaljai gasztrokalauz megjelentetése. Kiemelten fontos a továbbiakban a szolgáltatások minőségének biztosítása, a tovább lépéshez azonban alapvető infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség, de ez már a két állam jelenlegi kapcsolatának helyzetében nem egyszerű. Méltánytalan a határátlépés helyzete, mely időnként 6-8 órás várakozásra kényszeríti akár a ki-, akár a belépésre jelentkező csoportokat. Az is nyilvánvaló, hogy minőségi turizmust szennyvízrendszer, európai szabvány szerinti szeméttelepek hiányában, lényegében sokszor a Tisza árterében elhelyezett kommunális szemét látványa mellett nem lehet szervezni. Ezért is támogatnak a turisztikai fejlesztések mellett olyan programokat is, mint például a Tiszta Kárpátalja, amely egy szemléletnevelő és szemléletváltozásra ösztökélő program. Ennek keretében önkéntesek kitakarítják az olyan magyar turisztikai célpontok környezetét, mint például a vereckei honfoglalási emlékmű. A miniszteri biztos köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki munkájával segítette és segíti a fejlesztések megvalósulását. Hangsúlyozta, hogy a munka ezzel még nem fejeződött be, hanem a minőségi fejlesztésekkel egy új fázisba lép, melynek a magyar nemzetpolitika szempontjából csak egy célja lehet, hogy ne engedje leszakadni Kárpátalját, ahol 150 ezer magyar él.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a jelenlévők köszöntése után visszaidézte a 2016-os évet, amikor dr. Grezsa István javaslatára elindult egy olyan program, ami az akkor éppen Kárpátaljáról eltűnt turizmust próbálta visszacsalogatni a régióba. Az elmúlt 4 év számait összegezve elmondta, hogy ennek az együttműködésnek, motivációnak, pénzügyi támogatásnak a hatására 2016 óta mintegy 20 ezer magyarországi, illetve kárpát-medencei magyar ember juthatott el Kárpátaljára, ami több, mint 350 utazócsoportot jelent. A Rákóczi Szövetség által bonyolított utaztatási program igazi sikertörténetnek tekinthető, ami meggyőződése szerint szintén hozzájárult ahhoz, hogy egyre bátrabban indulnak az emberek Kárpátaljára és egyre több emberi- és intézményi kapcsolat jött létre az elmúlt években. A Rákóczi Szövetség ezt a sikertörténetet szeretné az idei évben is folytatni oly módon, hogy 2020. február 27-től elérhetővé vált a Rákóczi Szövetség honlapján az a pályázat, ami egyházi közösségeknek, tantestületeknek, önkormányzati csoportoknak teremt lehetőséget arra, hogy amennyiben Kárpátaljára utaznak, a szövetség az utazók számától függően 300 ezer forint utazási kerettámogatást biztosít a számukra. A szövetség elnöke bízik abban, hogy idén is sikerül ezzel a programmal minél több magyar embert eljuttatni Kárpátaljára, és ezzel is segíteni az ottani közösséget abban, hogy megmaradhasson, illetve elérni azt, hogy Kárpátalja bekerüljön abba a vérkeringésbe, amit a kárpát-medencei összetartozás jelent.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy idén ünnepeljük a nemzeti összetartozás évét és ez a közös stand évek óta azt a történelmi és kulturális egységet szimbolizálja, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja között van, hiába vannak határok, a két régió elválaszthatatlan és ezt turisztikai szempontból is meg kell mutatnunk. Kiemelte, hogy olyan ajánlatokat és lehetőségeket kell nyújtani az érdeklődőknek, amelyek segítségével megismerhetővé válik az a sok csoda, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Kárpátalját jellemzi. Baracsi Endre reményét fejezte ki arra nézve, hogy az Utazás Kiállítás is hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre újabb sikereket tudjanak elérni ezen a téren.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke, örömmel köszöntötte a jelenlévőket és háláját fejezte ki dr. Grezsa István miniszteri biztosnak azért a sokrétű támogatásért, amellyel a KMTT szinte minden programját támogatja, és ennyire fontosnak tartja a kárpátaljai magyar turizmus fejlesztését. Szintén köszönetét fejezte ki Csáky Csongornak és a Rákóczi Szövetségnek azért a segítségért, amit az utaztatási programmal Kárpátaljának nyújt. Hangsúlyozta, hogy a szervezet kárpátaljai tevékenysége ezzel nem merül ki, hiszen szinte minden településen működik aktív tevékenységet folytató Rákóczi alapszervezet. A kárpátaljai turisztikai érdekszervezet elnöke szintén a kárpátaljai és a szabolcs-szatmár-bereg megyei stand egymás melletti felállításának fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy szeretnének olyan programokat kezdeményezni, amelyek lehetővé teszik a turisták számára azt, hogy mindkét régió turisztikai vonzerejével megismerkedhessenek. Meggyőződése szerint olyan turisztikai programcsomagokat kell kidolgozni, amelyekben összekapcsolva szerepelnek például a kárpátaljai magyar vendégházak és a szabolcs-szatmár-bereg megyei fürdők. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy a kárpátaljai turisztikai élet szorosan összefügg a magyarországi határ menti turisztikai élettel, és ha ezt a kettőt közösen fejlesztik, abból mindkét régió csak profitálni tud.

Az eseményt, melyen a Kokas Banda húzta a talpalávalót, megtisztelte jelenlétével Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul és Filep Sándor vásárosnaményi polgármester is.

(TJ/Facebook/karpataljaszeretle)