Romlott a parlamenti pártok frakcióinak megítélése

2020. március 1., 11:49

A Nép Szolgája frakciójának tevékenységét az ukránok csaknem fele negatívan értékeli. Ugyanakkor a megkérdezettek 36,3%-a szerint az is negatív következményekkel jár, hogy egypárti többséget alkotnak a parlamentben – derül ki a Razumkov Központ felméréséből.

A válaszadók 47%-a „inkább negatívan”, vagy „rendkívül negatívan” értékeli a Nép Szolgája frakciójának tevékenységét a Legfelső Tanácsban. A párt megítélése jelentősen romlott tavaly szeptemberhez képest, amikor tevékenységét csupán 11,4% értékelte negatívan, miközben 52% pozitív véleménnyel volt róla.

A válaszadók 36,3%-a szerint negatív következményekkel jár, hogy a Nép Szolgája egyedül alkot többséget a Radában. Szeptemberben a megkérdezettek 51,8%-a még úgy vélte, ez a helyzet inkább pozitívumokkal jár Ukrajna számára. Ezúttal már csupán 22,8% gondolta úgy, hogy a Nép Szolgájának „egyeduralma” inkább pozitív hatással van az országra. További 26,4% szerint a pozitívumok és a negatívumok nagyjából kiegyenlítik egymást.

Romlott a többi frakció megítélése is. Így a 2019. szeptemberi 58,5%-ról 70%-ra nőtt az Európai Szolidaritás frakciójának tevékenységét negatívan értékelők aránya. Ez az arány Az Ellenzéki Platform – Az életért frakciója esetében 54%-ról 65%-ra, a Hazánál 44%-ról 62%-ra, a Holosz frakciójánál 35%-ról 56%-ra romlott. A Jövőért képviselőcsoportot negatívan megítélők aránya 28%-ról 41,5%-ra módosult.

(razumkov.org.ua/Kárpátalja)