Hulladékfeldolgozó kisüzemek hálózatának létesítését tervezik Kárpátalján

2020. március 5., 19:00

Kárpátalján hulladékfeldolgozó kisüzemek hálózatának kiépítését tervezik a víztisztító létesítmények bázisán a folyók háztartási és ipari hulladékok sok éves hordalékától történő megtisztítása érdekében – adta hírül az Agronews hírportál.

A kiadvány szerint a hulladékfeldolgozók építését Kárpátalja megye 2020–2027-re szóló regionális stratégiai fejlesztési terve irányozza elő. A régióban ugyanis a folyók szerves és veszélyes anyagokkal szennyezettek, sőt a hordalék következtében sok helyen megváltozott a folyómeder, hullámtér és vízjárás morfológiája. A legnagyobb probléma azonban a folyók háztartási szeméttel való szennyezése és tájidegen növény- és halfajok megtelepedése.

Az utóbbi probléma Ukrajnában elsősorban a Tisza vízgyűjtőjét érinti. A Tisza és a Talabor, valamint a Borzsa, Tarac, Latorca és Ung közép- és alsó folyása nem felel meg az ökológiai követelményeknek. Ennek a helyzetnek a javítása érdekében indítványozták szakemberek a Helyi Önkormányzati Szövetség tervei alapján új víztisztító létesítmények és hulladék feldolgozó mini üzemek építését a falvakban és városi jellegű településeken. A teljes feldolgozási ciklusra tervezett hulladéksemlegesítők elősegítik a hulladék- és szemétlerakók felszámolását, a területük rekultiválását.

(vb/karpat.in.ua)