Megbírságolták a koronavírusról álhíreket terjesztő nőt

2020. március 8., 10:47

A rendőrség felelősségre vont egy csernyivci lakost, amiért az új COVID–19 vírussal kapcsolatos álhíreket terjesztett – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Csernyivci megyei rendőrség tájékoztatása nyomán.

Az 59 éves asszony részt vett Csernyivciben azon a gyűlésen, amelyet a koronavírus gyanújával kórházba szállított férfi házánál rendeztek. Az emberek követelték, hogy a férfi feleségét is különítsék el.

A rendőrség közlése szerint a megbírságolt nő hamis híreket terjesztett a médiában, ami társadalmi feszültséghez, a közrend megsértéséhez vezethetett volna.

A rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel a Közigazgatási szabálysértési törvénykönyv 173-1-es cikkelye (álhírek terjesztése) alapján. A cikkely szankciója az adózatlan minimális jövedelem 10–15-szörösének megfelelő bírság.

Március 3-án jelentették az első koronavírusos fertőzést Ukrajnában. A fertőzött egy csernyivci férfi volt, aki a feleségével Olaszországból tért haza.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a házaspár helyesen, az orvosok ajánlása szerint járt el: korlátozták a rokonokkal való érintkezésüket, és a meghűlés első tüneteinek jelentkezésekor a férfi orvoshoz fordult. A fertőzöttet elkülönítőbe helyezték, felesége pedig, aki tünetmentes, otthon maradt, elszigetelve magát. Ugyanakkor több tucat ember gyűlt össze este a ház közelében, ahol a kórházba került családja él, és kiáltozva követelték, hogy a hatóságok vigyék a kórházba, és különítsék el a férfi feleségét is.

Noha nem volt orvosi indikáció a nő megfigyelésére, mégis kórházba vitték.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)