Vonatokkal viszik át Lengyelországon a hazaigyekvő ukránok ezreit

2020. március 19., 19:31

Különvonatokkal szállítják Ukrajnába a német–lengyel határon rekedt, a koronavírus-járvány miatt hazaigyekvő ukránok ezreit – jelentette be a lengyel elnök csütörtökön.

Andrzej Duda lengyel elnök a varsói válságstáb tanácskozása után elmondta: szerdán ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel beszélt azoknak az ukránoknak a helyzetéről, akik több, a határait lezáró európai országon próbálnak hazajutni. Az eljárásokat tisztázták, Lengyelország nyugati határáról külön vonatokkal Ukrajnába szállítják az embereket „úgy, hogy ne mozogjanak a mi területünkön” – fejtette ki.

A sajtóértekezleten Mateusz Morawiecki kormányfő közölte: szerda óta sikerült „jelentősen lerövidíteni a nyugati országhatáron feltorlódott sorokat”. A déli határszakaszon, Csehország és Szlovákia határán pedig már nem vesztegelnek a járművek.

Az ukrán hatóságok szerdai közlése szerint mintegy 38 ezer ukrán tervezi, hogy visszatér külföldről Ukrajnába, ez a szám azonban folyamatosan változik.

Az ukrán elnöki különgép szállított haza Ausztriából Kijevbe 33 ukránt, köztük 18 nőt, 5 gyermeket és idős embereket – jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának közlésére hivatkozva. Valamennyiük koronavírus-gyorstesztjének eredménye negatív lett, de ennek ellenére kéthetes otthoni karanténba kell vonulniuk.

Csütörtökre újabb két esettel 16-ra emelkedett a vírusfertőzöttek száma az országban, közülük eddig ketten haltak bele a betegségbe. A fertőzés eddig Nyugat-Ukrajnát, Kijev megyét és a fővárost érintette, most először találtak egy fertőzöttet a keleti országrészben, Donyeck megyében.

A szigorú közlekedési korlátozások – amelyek szerint kocsinként csak tíz fő utazhat a tömegközlekedési eszközökön – csütörtökön a dél-ukrajnai Odesszában több helyütt incidenseket okoztak, és a rendőrségnek kellett beavatkoznia. A felháborodott utasok kővel betörték egy villamos ablakát, a sofőrt pedig késsel fenyegették meg – számolt be a Dumszkaja helyi hírportál. Számos busz nem tudott elindulni, mert több utas szállt fel a megengedettnél.

Kijevben – ahol második napja nem üzemel a metró – több kerületben kígyózó sorok alakultak ki a felszíni tömegközlekedés megállóiban.

(MTI)