A kijárási tilalom is felmerült már a Belügyminisztériumban

2020. március 20., 11:41

A Belügyminisztériumban szóba került a kijárási tilalom bevezetésének lehetősége – írja az UNIAN hírügynökség Ivan Varcsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára való hivatkozással.

A tanácsadó a Facebook közösségi oldalon arról írt, Ukrajnának érdemes lenne átvennie Kína tapasztalatát, s hatékony állami intézkedéseket dolgozni ki a koronavírus megfékezésére. Varcsenko a „hatékony intézkedések” között említette a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajna egész területén.

„A rendkívüli állapotra vonatkozó határozatok Kijev, Csernyivci és Zsitomir megyékre vonatkozóan már lehetővé teszik az ukránok pszichológiai felkészítését egy ilyen lépésre” – írja.

Arszen Avakov belügyminiszter tanácsadója kifejtette többek között, hogy a rendkívüli állapot idején csak az ország szempontjából létfontosságú vállalkozások működnének. Bevezetnék az élelmiszer-elosztás különleges rendszerét. Korlátoznák a mozgás szabadságát: a szabályok megsértéséért pénzbírság járna.

„A magánélet sérthetetlenségéhez, a személyes adatokhoz és a helyváltoztatáshoz való jog átmenetileg átengedné a helyét a polgárok élethez és egészséghez való jogának” – írja egyebek mellett Varcsenko.

(unian.ua/Kárpátalja)