Drágulhatnak a mobilszolgáltatók tarifái a karantén idején

2020. március 29., 14:50

Az ukrán monopóliumellenes bizottság (AMKU) felszólította a vezető mobilszolgáltatókat, hogy ne növeljék az előfizetési díjaikat a karantén alatt – ezt a bizottság honlapja alapján közölte a zn.ua.

Az AMKU feltételezése szerint a karantén idején a polgárok többet veszik igénybe a mobilszolgáltatók szolgáltatásait. Azok viszont kihasználhatják a helyzetet és jelentősen megemelhetik a tarifáikat.

„Fennáll a kockázata, hogy a mobilszolgáltatások piacának résztvevői az extraprofit elérése érdekében összehangolják tevékenységüket, ami a konkurencia megakadályozásához, felszámolásához vagy korlátozásához vezethet a tarifacsomagok árának egyidejű vagy összehangolt emelésével, a szociális, olcsó, minimális tarifacsomagok megszüntetésével, az előfizetők automatikus átirányításával a drágább tarifacsomagokra és a szolgáltatások minőségének romlásával” – áll a közleményben.

Az ukrán monopóliumellenes bizottság rámutat, hogy a kommunikációs díjak szinkronban történő emelkedése a vezető mobilszolgáltatóknál a gazdasági szereplők versenyellenes összehangolt fellépésének minősülhet.

Ezért március 26-án az AMKU felszólította a Kijivsztar Zrt.-t, a PF Ukrajina Zrt.-t és a Lifecell Kft.-t, hogy tartózkodjanak a tarifák emelésétől, a szociális tarifacsomagok megszüntetésétől és az előfizetők átirányításától drágább tarifacsomagokra.

(zn.ua/Kárpátalja)