Országszerte kórházakat jelöltek ki a fertőzöttek ellátására

2020. március 30., 17:28

Az Egészségügyi Minisztérium 240 egészségügyi intézményt jelölt ki azoknak az új típusú koronavírustól megbetegedetteknek a kórházi ellátására, „akiknek állapota romlik” – jelentette a tárca sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„Ezeket az intézményeket a megyei vezetők, a regionális egészségügyi főosztályok választották ki, rendelkeznek az NSZZU (Ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és a MOZ (Egészségügyi Minisztérium) ajánlásával. A kiválasztás meghatározó kritériumaként a betegek biztonságát határozták meg” – áll egyebek mellett a sajtószolgálat tájékoztatásában.

A miniszteri kabinet weboldala alapján Kárpátalján a kiválasztott intézmények a Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház, valamint a beregszászi, nagyszőlősi, ilosvai, técsői, munkácsi és huszti járási kórházak, a Központi Ungvári Városi Kórház, a Kárpátaljai Megyei Phthisio-pulmonológiai Kezelési és Diagnosztikai Központ, a Kárpátaljai Megyei Klinikai Infektológiai Kórház és az Ungvári Városi Szülészeti Kórház.

Az NSZZU információi szerint a kijelölt kórházak mindegyike rendelkezik a koronavírusos betegek kezeléséhez szükséges felszereléssel. A 240 kórház 67 ezer betegágyából 11 ezer az infektológiai, 1716 az intenzív osztályokon áll rendelkezésre. A lélegeztetőgépek száma 1868. A kórházakban 5855 orvos – aneszteziológus, infektológus, terapeuta és gyermekgyógyász – dolgozik.

Az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy szükség esetén újabb kórházakat jelölnek ki a fertőzöttek kezelésére.

A tárcánál figyelmeztetnek, hogy akik érzik a fertőzés tüneteit, azok ne keressék fel személyesen a kijelölt kórházakat, hanem telefonáljanak családorvosuknak, vagy hívják a 103-as gyorshívószámot.

(pravda.com.ua/kmu.gov.ua/Kárpátalja)