Temetés járvány idején

2020. március 31., 21:45

Ukrajnában kedden, amikor e sorok íródnak, már legalább 13 halálos áldozata van az új típusú koronavírusnak, és a neheze csak most jön. Mindenki szeretné elkerülni a legrosszabbat, de egyre többekben merül fel a kérdés ezekben a napokban: hogyan temessük el szeretteinket, hozzátartozóinkat, hogyan búcsúzhatunk el tőlük, ha arra kerül a sor? Lapzártánkkor az országban valószínűleg senki nem tudna pontos, minden részletre kiterjedő választ adni erre a kérdésre.

Magányos halál

A világszerte ezrek halálát követelő koronavírus alapjaiban változtatta meg a halottjaink búcsúztatásához fűződő szokásainkat, derül ki a Reuters hírügynökségnek a témáról készült összeállításából.

Írországban például tilos nyílt koporsóban temetni a COVID-19 áldozatait, s búcsúcsókot sem szabad adni az elhunytnak. Izraelben a hozzátartozók teljes védőfelszerelésben végzik a rituális halottmosdatást, majd műanyag zsákba zárják az elhunytat. Olaszországban is drámai a helyzet. Miután a halál után néhány óráig a megboldogultnak a ruhája is fertőző lehet, ezért mindjárt a halál beállta után koporsóba zárják, és a temetésre is zárt koporsóban kerül sor. Vagyis előfordulhat, hogy ha valaki megbetegszik, a hozzátartozói akkor látják őt utoljára, amikor a mentőautó a kórházba szállítja.

Temetés szűk körben

Azt is megtudhatjuk a médiából, hogy a kór terjedése szempontjából a temetési szertartások általában sokkal veszélyesebbek, mint a halottal való érintkezés. Ukrajnában is jelentettek már olyan esetet, amikor a temetés résztvevői egymást fertőzték meg. Ezért Olaszországban jelenleg egyaránt tilos a világi és az egyházi temetési szertartás. Némelyik ottani temetkezési vállalkozás videón közvetíti a karanténban lévő családnak, miként kíséri a pap utolsó útjára az elhunytat. Sok esetben Iránban is eltekintenek temetéskor az iszlám előírásaitól. Dél-Koreában nyomatékosan javasolják a hozzátartozóknak, hogy a temetési szertartásra csak az elhamvasztás után kerüljön sor. Kínában sokszor megtiltották a hozzátartozóknak, hogy lássák a holttestet, és nemegyszer még ma is csak rövidített temetési szertartást engedélyeznek, holott ők már túl vannak a járvány nehezén.

Halál és rettegés

Ukrajnában nyilvánvalóan felkészületlenül érte a hatóságokat és a társadalmat, hogy a járvány áldozatait is el kell temetni. Múlt héten a Szabadság Rádió megrázó beszámolót közölt az első „koronavírusos” temetések egyikéről. A 68 éves Pavlót, aki kovalivkai lakos, március 25-én a ternopili kórházban érte a halál.

„Apa reggel felé halt meg. A nővéremnek telefonáltak a kórházból, azt mondták, hogy jöjjön saját járművel, koporsóval, s vigye el a holttestet – mesélte Hanna Poliscsuk. – A nővérem a férjével a saját buszukon indultak apuért. Azután apa holttestét kihozták egy zsákban és becsukták az ajtót. A testvérem a férjével vitte a testet az autóhoz, egy nővérke segített még. A zsák folyton szétnyílt, esett ki belőle a test. Apánk 100 kilót nyomott. Maguk tették be a holttestet a koporsóba, mindenféle védőöltözet nélkül. Előtte a testvérem telefonált a kórházba, és azt mondták neki, hogy az egészségügyi személyzet nem teszi ki magát veszélynek. Azután nem tudták betenni a koporsót a buszba. Akkor már felhívták a főorvost, aki azt tanácsolta, hogy kérjenek segítséget az emberektől. De mindenki menekült. Csak két óra múlva jött ki egy orvos védőöltözetben és segített betenni a koporsót az autóba.”

Temetés sötétben

A megboldogult temetése még szomorúbbra sikeredett – ha ez egyáltalán lehetséges.

„Apát a faluba vitték. A nővérem és a férje, akiknek három gyermekük van, minden védelem nélkül gyömöszölték a holttestet (a koporsóba) – ez sehogy se fér a fejembe. Az emberek a faluban félnek, nem akarták kiásni a sírt. A monasztirszki polgármester talált egy embert, aki megásta a sírt. A koporsót a polgármester, a helyettese, a községi tanács elnöke és a sógorom eresztette le. A nővérem világított a telefonjával, ők meg hányták be a gödröt, mert már este volt” – mesélte az elhunyt lánya.

Szabályozott temetés

Néhány nappal később Viktor Ljasko közegészségügyi főorvos arról beszélt az Ukrajinszka Pravda Élet című magazinjának, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nincsenek speciális ajánlásai a COVID-19-től elhalálozottak temetésére vonatkozóan. Ukrajna azonban pótlólagos intézkedéseket szándékozik foganatosítani, ahogyan a világ számos országa is teszi.

Elmondása szerint a temetéseken a legnagyobb veszélyt a temetési szertartások és búcsúcsókok jelentik, ezért ezeket lehetetlenné kell tenni.

„Azt kell javasolnunk, hogy csökkentsék az időtartamot és azon személyek számát, akik utolsó útjára kísérik az elhunytat koronavírusos betegség esetén, mivel fennáll a lehetősége a karanténszabályok megszegésének, amelyek jelenleg tiltják a rituálékat. Ez pedig közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonáshoz vezethet” – közölte.

A közegészségügyi főorvos március 27-i rendelkezésével szabályozta az új típusú koronavírustól megbetegedett, vagy gyaníthatóan megbetegedett elhalálozottak temetési eljárását. Ezek szerint a testet klór­oldattal fertőtlenítik, és légmentesen záródó zacskóba-zsákba helyezik. A Közegészségügyi Központban (CGZ) azt állítják, hogy ez a kórbonctani központ munkatársainak feladata. Ezek után a koporsót lezárják. Beltéri temetési szertartás esetén 10 négyzetméterenként legfeljebb egy ember lehet jelen, egymástól legalább 1,5 méter távolságra. A helyi hatóságoknak vagy a kommunális vállalatnak rögzíteniük kell a temetésen részt vevők elérhetőségeit. A CGZ idevágó új rendeletének tervezete a koporsónak a lezárás utáni fertőtlenítését is előírja – tudta meg az Ukrajinszka Pravda.

Ami azt illeti, hogy láthatja-e az elhunytat a család a temetés előtt, Ljasko egy minapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, lehetetlenné kell tenni a beteg testével való bármilyen érintkezést az egészségügyi intézményen kívül azután, hogy megszületett a diagnózis és felkészítették a testet a temetésre.

Halál otthon

Más a helyzet, ha a beteget otthon éri a halál. Ilyenkor ugyanis – legalábbis a CGZ pillanatnyi álláspontja szerint – a fertőtlenítésre a temetkezési vállalatnak van lehetősége, amit a hozzátartozóknak módjukban áll megrendelni. E vállalatok számára a hatóságok csak ajánlásokkal szolgálhatnak, de közvetlenül nem befolyásolhatják a tevékenységüket – állítják az Ukrajinszka Pravda szerint a CGZ-nél, ami legalábbis furcsa karantén idején.

Mindenesetre a koronavírustól elhunyt személyt csak abban az esetben nem kísérhetik el utolsó útjára a hozzátartozói, ha maguk is karanténban vannak. Azt se feledjük, hogy a rendezvényeken nem vehetnek részt tíznél többen, s nekik is be kell tartaniuk a személyek között javasolt legalább egy méteres „szociális” távolságot.

(ntk)