Az Elnöki Hivatalban szóba került a rendkívüli állapot bevezetése

2020. április 9., 12:59

A koronavírus-ellenes koordinációs tanács nem zárja ki a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajnában, és megvitatta ezt a kérdést Volodimir Zelenszkij elnökkel – közölte Kirillo Timosenko, az Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese, a COVID-19 ellenes koordinációs tanács titkára az Ukrajinszka Pravdának (UP) adott interjújában.

„Ez a lehetőség (a rendkívüli állapot bevezetése – UP) mindig fennáll. De tekintettel vagyunk a jelenlegi helyzetre. Jelenleg be lett vezetve a vészhelyzet. A pillanatnyi helyzet szerint elégségeseknek tartjuk a már bevezetett intézkedéseket. És mégis, kilépsz a hétvégén és látod, hogy mennyi ember sétál a parkban, érted? Ezért mindenkit arra szólítunk fel, hogy tartózkodjék otthon, kevesebbet sétáljanak, és mindig viseljenek maszkot.”

Elmondta, megbeszélték a rendkívüli állapot bevezetését az elnökkel. Erre akkor kerülhet sor, amikor a hatalom „a rendkívüli állapot nélkül nem tudja megállítani a koronavírus terjedését”.

Timosenko elmondta, a rendkívüli állapot olyan intézkedéseket jelent, amelyek segíthetnek a helyzet ellenőrzésében, valamint az emberek otthon tartásában.

Az Egészségügyi Minisztérium koordinációs ülésein a tudósokkal együtt számos forgatókönyvet dolgoztak ki a koronavírus terjedésére. Optimista, negatív és átlagos forgatókönyvük is van.

Más országokhoz képest Ukrajna jelenleg az események alakulásának optimista forgatókönyvét követi – biztosított Timosenko.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)