A Belügyminisztérium ismertette a húsvét megünneplésének rendjét

2020. április 9., 19:17

A Belügyminisztérium a vallási felekezetekkel közösen meghatározta a húsvéti ünnepek lebonyolításának rendjét karantén idején – jelentette a tárca sajtószolgálata az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek Tanácsának képviselőivel tartott április 8-i online egyeztetés nyomán.

A húsvéti kalácsok és kosarak megszentelésére több lehetőséget is kínálnak – írja a tanácskozásról beszámoló korrespondent.net.

Így a városokban a papság közvetlenül a pékségekben, gyárakban és üzletekben szentelheti meg a pászkákat. Vidéken a hívők kitehetik a húsvéti kosarakat a kapu elé, és a pap megszentelheti őket, miközben végighalad az utcán.

Ezzel lehetségessé válik a minimálisra csökkenteni az emberek közötti érintkezést – hangsúlyozta a Belügyminisztérium.

Ezenkívül istentiszteleteket is tartanak majd, legfeljebb tíz fő részvételével. Online közvetítéseket szintén terveznek a gyülekezetek számára.

Ugyanakkor a hívőknek nem tiltják meg az egyéni templomlátogatás, ha ott éppen nem tartanak szertartást. Ilyenkor a nagyobb templomokban legfeljebb kettő, a kisebbekben legfeljebb egy hívő tartózkodhat a papon kívül. Minden bent tartózkodónak maszkot kell viselnie és a templom előtt nem alakulhat ki sor – mutat rá a Belügyminisztérium.

(korrespondent.net/Kárpátalja)