Egy családnak napi 277 hrivnyára van szüksége táplálkozásra

2020. április 10., 09:26

Miután Ukrajnában bevezették a karanténintézkedéseket, az ukránok 90%-a érzékelt valamilyen problémát a helyzetből kifolyólag – jelentette a zn.ua.

Leggyakrabban e problémák a szeretteik egészsége miatti aggodalom (30%) és a bevételi forrásaik elvesztésével járó pénzügyi nehézségek (30%) voltak. A ritkábban említett gondok között szerepel a koronavírussal való megfertőződéstől való félelem (17%), a jelenlegi helyzet bizonytalansága által kiváltott szorongás (15%), az önelszigetelés nehézségei (15%), egyes termékek hiánya (14%) stb. – derül ki az R&B Group felméréséből.

Kiderült, hogy az ukránok 68%-ának nem volt ideje felkészülni a karanténra (élelmiszerkészleteket halmozni fel). A készleteket felhalmozók 56%-a jelezte, hogy a tartalékaik a karantén két hetére elegendőek. Az ukránok leggyakrabban fűszerárut (a megkérdezettek 28%-a) halmoznak fel, 8% vásárol húst, s ugyanennyien részesítik előnyben a zöldségeket és gyümölcsöket.

A karanténrendszerre való áttérés az ország lakosságának jelentős részét nehéz pénzügyi helyzetbe hozta. Az ukránok csaknem 40%-ának ugyanis nincs megtakarítása, amely lehetővé tenné, hogy túléljék ezt az időszakot, és a felhalmozott megtakarítások további egyharmaduk (32%) esetében legfeljebb egy hónapig tarthatnak ki a jelenlegi körülmények között.

Ugyanakkor a válaszadók szerint egy átlagos ukrán családnak napi 277 hrivnyára van szüksége táplálkozásra és 8826 hrivnyára egyhavi megélhetéshez.

A megkérdezettek többsége (60%) szerint a következő három hónapban családjuk pénzügyi helyzete többé-kevésbé romlani fog.

(zn.ua/Kárpátalja)