Egy hét után hazamehetnek a koronavírus-fertőzötteket kezelők

2020. április 20., 20:53

A Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház egészségügyi dolgozói, akik a COVID-19 fertőzéses pácienseket kezelik, hétfőn leadták az első műszakot. A hírt Olekszij Hetmanenko, a megyei állami közigazgatási hivatal megbízott elnöke közölte Facebook-oldalán.

4 orvos, 10 nővér és ápoló 7 napon keresztül nem lépett ki a kórházból. 4 óránként váltották egymást és még az udvarra sem mehettek ki. A kórházban étkeztek, ott tisztálkodtak és laktak. A csapat többsége fiatal, néhányan nemrég fejezték be az egyetemet, de olyan is van köztük, aki még tanul. Amikor a négy műszakot összeállították, önként vállalták a megpróbáltatást. Elmondásuk szerint a legnehezebb az volt, amikor először öltöztek be a védőfelszerelésekbe és négy órán át abban kellett mozogni, s közben elvégezni a páciensek kezelését, ellátását. De mint mondották, ezt is meg lehet szokni. Megerősítették, hogy minden szükséges védelmi eszközzel el voltak látva. Az egészségügyi dolgozók most várják a PCR-teszt eredményét, hogy egy hét után hazatérhessenek.

Közben pedig műszakba állt a második csapat. Jelenleg 17 koronavírus fertőzöttet kezelnek a megyei kórházban: 5-en az intenzív osztályon vannak, 12-en pedig általános kórházi szobákban.

(Facebook/RV)