Rekordrészvétel a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyen

2020. április 22., 08:42

A Verselő Kárpát-medence online szavalóverseny jelentkezési időszaka április 11-én lezárult. A média adta lehetőségeket kihasználva több ország, régió lakóit sikerült elérni, sőt, még a távoli diaszpóra néhány területéről is akadtak lelkes jelentkezők. Összesen 464 pályázat érkezett, amelyek közül végül 447 felelt meg a feltételeknek, ennyit továbbítottak a szakmai zsűrinek.

Elejétől fogva az volt a koncepció, hogy mindhárom korcsoportnak háromtagú zsűrije legyen. Szem előtt tartották, hogy ne csupán egy területről kérjenek fel nagyérdemű szakmai értékelőket, hanem ahogy a verseny maga kiterjed a Kárpát-medence egészére, ők is több területről kiválasztott, elismert művészek legyenek. A felkérésre mindenki azonnal igent mondott. Az 5–8 éves korosztály zsűritagjai: Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő (zsűrielnök), Simon Boglárka Katalin marosvásárhelyi színésznő, illetve Telekes Péter Junior Príma Díjas, felvidéki származású színész. A 9–13 évesek szavalatait bíráló zsűri: Kubik Anna Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművésznő (elnök), Bárdos Ágnes felvidéki szerkesztő, versmondó, valamint Varga Tamás, az Újvidéki Színház színésze. A 14–18 éves korosztályhoz beérkezett pályamunkákat Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész elnökletével Béres Ildikó kárpátaljai színésznő, illetve a felvidéki illetőségű Béhr Márton színművész értékeli.

A pályázat utolsó napjaiban, közvetlenül a határidő előtt nagymértékben megnőtt a jelentkezések száma, több mint 50%-a az utolsó két napban futott be, így a videók feldolgozásának munkafolyamata igencsak elhúzódott. Nagyon fontos, hogy a zsűrinek is elég ideje legyen megtekinteni és értékelni a pályaműveket. Ezért – tekintettel a zsűritagok érdemi munkájára – az eredetileg meghirdetett, április 18-i eredményhirdetést elhalasztották április 25-ére.

A pályamunkák ellenőrzése után a meghirdetett három kategóriában a verseny jelentkezőinek száma a következőképpen alakult: az első korcsoportban, az 5–8 évesek kategóriájában 174 beérkezett szavalatból 169 bizonyult érvényesnek; a második korcsoport, azaz a 9–13 éves versenyzők kategóriájában 195 szavalatból 190 értékelhető; a legidősebb korosztályban, a 14–18 évesek kategóriájában pedig 90 videóból 88 pályamunka maradt versenyben.

(kulhonimagyarok.hu/vajma.info/Kárpátalja)