Közel 16 milliárd dollárt utaltak haza a vendégmunkások 2019-ben

2020. április 24., 20:28

Tavaly változatlanul Ukrajnába irányult a legtöbb készpénzátutalás Európában és Közép-Ázsiában, elérve az új rekordot jelentő 15,8 milliárd dollárt – derül ki a Világbank friss jelentéséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A dokumentumból kitűnik, hogy a külföldről érkező átutalások a 2019. évi ukrán GDP 10,5%-ának feleltek meg. A bank azonban azzal számol, hogy 2020-ban a koronavírus világjárvány miatt az átutalások mértéke a régióban 27,5%-kal csökken.

A jelentés kitér arra is, hogy a járvány közepette a becslések szerint 3-4 milliónyi ukrán vendégmunkásnak okozhat nehézséget elhelyezkednie Európában a fokozott határellenőrzés miatt.

Közben az RBK-Ukrajina portálnak adott interjújában Denisz Smihal miniszterelnök arról beszélt, a kormány dolgozik azokon a támogató intézkedéseken, amelyekkel itthon tarthatnák azt a mintegy kétmillió jól képzett ukrán vendégmunkást, akik a járvány idején hazatértek munkahelyük elvesztése miatt. Igaz, a kormányfő elismerte, hogy Ukrajnában egyelőre nem várhatók európai szintű bérek.

(korrespondent.net/rbc.ua/Kárpátalja)