Mariupolban 19 egészségügyi dolgozót fertőzött meg egyetlen beteg

2020. április 27., 15:58

Járványügyi vizsgálatot indított és intézkedéseket foganatosít a megyei intenzív kórház igazgatósága Mariupolban azt követően, hogy az intézmény 19 egészségügyi dolgozóját fertőzte meg a koronavírus – jelentette az Ukrinform.

„Nálunk, Mariupolban 22 (új – a szerk.) fertőzéses eset van. Köztük a megyei intenzív kórház 19 medikusa… Jelenleg alaposan kielemezzük a mariupoli esetet, és már foganatosítottunk bizonyos intézkedéseket, hogy lokalizáljuk a vírus terjedését” – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Pavlo Kirilenko megyei kormányzó.

A történtekről szólva Volodimir Kolesznik, a Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Főosztályának vezetője elmondta, hogy a szóban forgó kórház nem volt kijelölve a koronavírussal fertőzöttek fogadására. Tájékoztatása szerint a fertőző beteget egyéb diagnózissal vették fel a kórházba, s csak a műtét után tapasztalták nála a fertőzöttség jellemző tüneteit.

„Az orvosok és a kórházi nővérek az osztályon maradtak karanténban, hiszen az osztályon továbbra is betegek vannak, akik egészségügyi ellátást igényelnek” – jelezte Kolesznik. Azt ígérte, a megyei kórház valamennyi dolgozóján és betegén elvégzik a PCR-tesztet, miután a fertőzés után a gyorsteszt mind a 19 medikusnál negatív lett.

Kolesznik elmondása szerint a megyében eddig összesen 27 orvosnál és egészségügyi dolgozónál fedezték fel a COVID-19 vírust, ketten közülük már meggyógyultak.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)