Új kormányzója van Kárpátaljának

2020. április 29., 08:08

Volodimir Zelenszkij elnök április 23-án a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció elnökévé nevezte ki Olekszij Petrovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat Kirovohrad megyei főosztályának korábbi vezetőjét.

Az államfő erre vonatkozó 151. számú rendelete az elnök weboldalán is megjelent.

Az új megyevezető beiktatására maga Denisz Smihal miniszterelnök, és Szerhij Trofimov, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője látogatott el Kárpátaljára Viktor Ljasko közegészségügyi főorvos társaságában.

A beiktatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Petrov meghatározta tevékenysége fő irányait a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció élén:

– küzdelem a koronavírus terjedése ellen;

– a decentralizációs reform befejezése a megyében;

– aktív együttműködés a megye bűnüldöző szerveivel a banditizmus, az illegális fegyverkereskedelem, a kábítószer-kereskedelem, a megvesztegetés, a költségvetési forrásokkal való visszaélés, a csempészet és a visszaélések ellen az erdészetben.

Trofimov szerint Petrov előtt három fő feladat áll: hatékony menedzsment a költségvetést illetően, a decentralizáció sikeres befejezése és befektetések bevonása a régió fejlesztésébe.

Az Elnöki Hivatal helyettes irányítója jelezte, Petrov hatékony vezető, különösen válságidőszakban, s nem merült fel kérdés a becsületességével kapcsolatban.

Olekszij Petrovnak jogász és közgazdászdiplomája is van. A jogtudományok kandidátusa, megkapta az Ukrajna érdemes jogásza címet. Huszonnyolc éven át dolgozott az Ukrán Biztonsági Szolgálatban, fokozata vezérőrnagy. Részt vett a terrorellenes művelet övezetében folyó harcokban.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint a regionális parancsnokság ülésén Petrovnak feltették a kérdést, szándékában áll-e felkeresni a Csapi Határátkelőhely „legendás” mosdóját, amely évek óta javításra vár? Petrov azt felelte, nem irtózik megnézni, „hogy mi úszik ott, honnan úszik, és ki a felelős azért, hogy ott úszik”.

Azt ígérte, maga fogja felügyelni a kérdést, mert ez „a névjegykártyánk az államhatár átlépésekor”.

Olekszij Petrov 2019 augusztusa óta irányította az SZBU Kirovohrad megyei főosztályát. Volodimir Zelenszkij elnök 2020. április 17-én mentette fel őt tisztségéből. Korábban úgy volt, hogy maga az államfő iktatja be hivatalába az új kárpátaljai kormányzót, ám erre végül nem került sor, sőt az a hír terjedt el, hogy már nem is őt szánják a megyei adminisztráció élére.

Ismeretes, Zelenszkij még 2019. december 24-én határozott úgy, hogy meneszti tisztségéből Ihor Bondarenko kárpátaljai, valamint Markijan Maljszkij Lemberg (Lviv) megyei kormányzót. Ungváron azóta vártak az új megyei vezető kinevezésére.

(ntk)