Idén egyetlen újságírók ellen elkövetett bűncselekmény se került még bíróság elé

2020. április 30., 08:35

2020 januárja és márciusa között a bűnüldöző szervek 57 újságírók ellen elkövetett bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást, azonban mostanáig egyetlen ügyet sem továbbítottak a bíróságra – jelentette a Tömegtájékoztatási Intézet (IMI) alapján a zn.ua.

Többek között 41 eljárás indult a Büntetőtörvénykönyv 171. cikkelye (Az újságírók törvényes szakmai tevékenységének akadályozása) alapján. Ezek közül 19-et lezártak a hatóságok.

További 15 büntetőeljárás indult a Btk. 345-1-es cikkelye alapján (Újságíróval szembeni fenyegetés vagy erőszak). Négy ilyen ügyet lezártak.

Egy esetben indult eljárás a 347-1-es cikkely alapján (Az újságíró, közeli hozzátartozói vagy családtagjai vagyonának szándékos megsemmisítése vagy megrongálása az újságíró törvényes szakmai tevékenységével összefüggésben).

„Jelenleg 34 büntetőeljárásban nem született döntés, egyetlen ügyet sem továbbítottak a bíróságnak” – jelezte az IMI.

Tavaly a bűnüldöző hatóságok 14 büntetőügyet továbbítottak a bíróságra újságírókkal szemben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. Összességében az elmúlt év folyamán a rendőrség a média munkatársai ellen elkövetett 259 bűncselekményt regisztrált, ezek közül 102 ügyet lezártak.

Ugyanakkor az idei esztendő első negyedévében az IMI szakértői 62 esetben rögzítették Ukrajnában a szólásszabadsághoz való jog megsértését. Ezek közül 43 esetben a jogsértés az újságírókkal szemben elkövetett fizikai agresszió volt.

(zn.ua/Kárpátalja)