Tüntettek Lembergben az egyéni vállalkozók

2020. május 2., 15:07

Lembergben (Lviv) a kisvállalkozók tiltakozó akciót szerveztek a városi tanács épülete előtt, követelték „a munkához való alkotmányos jog helyreállítását” – jelentette május 1-jén a Szabadság Rádió.

Az egyéni vállalkozók közölték, hogy jelentős veszteségeket szenvedtek el, kénytelenek voltak elbocsátani alkalmazottaikat és a karantén miatt bezárni vállalkozásukat. A tüntetők kijelentették, igazságtalannak tartják a kialakult helyzetet, mivel a nagyvállalkozók jövedelme ugyanakkor csak nőtt.

A vállalkozók jelezték, hogy nincs pénzük bérleti díjra, az áruk beszerzésére, a munkavállalók bérére.

A városi tanács úgy határozott, hogy mentesíti a vállalkozókat az egységes adó megfizetése alól, azonban az embereknek egyelőre fogalmuk sincs róla, hogyan kell ennek működnie a gyakorlatban.

A tiltakozók követelték a helyi hatóságoktól és a központi kormányzattól az úgynevezett mikrovállalkozások tevékenységére vonatkozó tiltás haladéktalan feloldását, s egyben garantálták az egészségügyi-higiéniai követelmények betartását.

Ugyancsak követelték, hogy törvényi szinten tiltsák meg azoknak az egyéni vállalkozóknak a megadóztatását, akiknek betiltották a tevékenységét a karantén idejére, hirdessenek moratóriumot az ellenőrző hatóságok működésére a megreformálásukig, illetve jelezték, hogy kedvezményes hiteleket várnak.

Az akció alatt a résztvevők betartották az egymás közötti távolságot és maszkot viseltek. A tüntetés a rendőrség felügyelete mellett zajlott.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)