Kárpátaljai romák elleni támadásról számolt be egy kijevi önkéntes

2020. május 4., 14:01

Április 29-én kora reggel roma sátort gyújtottak fel Kijev Holoszijevi kerületében. A sátorban tartózkodó romákat megverték – jelentette a hromadske.radio Vita Zinevics, a Szent Egidius közösség önkéntese nyomán.

Az önkéntesek heti három alkalommal hordanak élelmiszert a hajléktalanoknak. Április 30-án csak üszköket találtak a kárpátaljai roma család – férj, várandós felesége és a férj szülei – sátrának helyén.

A támadást egy a közelben élő hajléktalan mesélte el. Ő riasztotta a rendőrséget és a tűzoltókat, amikor aznap hajnalban meghallotta a kiáltozást.

Maguk a romák később elmondták az önkénteseknek, hogy férfiak rontottak be a sátrukba könnygázt fújva rájuk.

„Anzsela, aki legfeljebb 25 éves lehet, elmondta, hogy férjét kerítésdeszkával kezdték verni. Amikor megpróbálta megértetni a támadókkal, hogy várandós, azok káromkodni kezdtek, mondván az olyanokat, mint ő, meg kell erőszakolni” – mondta Zinevics.

A sátorban égtek a lakók okmányai és telefonjai. A romáknak csak kevés holmit sikerült megmenteniük. 

Azt állítják, a rendőrség nem vette fel a vallomásukat és nem készült jegyzőkönyv. Az lb.ua munkatársa viszont a Facebook közösségi oldalon utóbb azt írta, a rendőrség azért nem vett fel jegyzőkönyvet, mert a romák nem kívánták.

Később az Ukrajinszka Pravda jelentette, a rendőrség közölte, hogy büntetőeljárás indult a romákat ért jogsértő cselekményekről szóló, a világhálón megjelent híradás nyomán.

(hromadske.radio/pravda.com.ua/Kárpátalja)