Felmentették tisztségéből az államnyelvvédelmi ombudsmant

2020. május 7., 17:31

A kormány felmentette tisztségéből Tetyana Monahova államnyelvvédelmi ombudsmant, aki még februárban benyújtotta a felmondását – adta hírül csütörtökön az unn.com.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua​.

A tudósítás szerint a Monahova felmentéséről szóló, Denisz Smihal miniszterelnök által jegyzett kormánydokumentum szerdán jelent meg. A hivatalos indoklás szerint a nyelvvédelmi ombudman maga kérte az elbocsátását.

Felmondásának a benyújtásakor tett sajtónyilatkozatában Monahova arra panaszkodott, hogy akadályozták a munkájában, és semmilyen befolyása nem volt a hatáskörébe tartozó ügyekre. Elmondása szerint sokáig tűrt, mert azt hitte, lassan, de biztosan halad a kitűzött célja felé, azonban amikor már minden készen volt, csak a titkárságának létrehozását kellett megszavaznia a kormánynak, a kérdést az utolsó pillanatban levették a napirendről. Titkárság nélkül viszont az állam nem finanszírozza az ombudsmani hivatal működését – emlékeztetett, megjegyezve, hogy szerinte ez a politikai akarat hiányát mutatja.

Az államnyelvvédelmi ombudsman hatáskörébe a többi között az ukrán mint államnyelv védelme és az ukránok jogainak biztosítása tartozik az államnyelven történő tájékozódáshoz a közélet minden szférájában.

Idén januárban Monahova a Jevropejszkaja Pravda hírportálnak nyilatkozva kijelentette, hogy Ukrajna végrehajtja a Velencei Bizottság nyelvtörvényre vonatkozó ajánlásainak egy részét. Jelezte, készül a nemzetiségi kisebbségekről szóló törvény, amelyben „minden kívánságot megfontolnak”.

(vb/karpat.in.ua)