Július közepén írhatják ki a helyhatósági választásokat

2020. május 7., 19:09

A Legfelső Tanács július közepén jelenti be a helyhatósági választások megrendezését – közölte a zn.ua Olekszandr Kornyijenkóra, a Nép Szolgája párt elnökére, a kormánypárt parlamenti frakciójának helyettes vezetőjére való hivatkozással.

Kornyijenko elmondta, pártja az elkövetkező 2-3 hétben fogalmazza meg elképzelését a választási törvény módosításáról, amelyet azután június végéig vitathat meg és fogadhat el a parlament. Szerinte ezek után a törvényhozás eleget tehet alkotmányos kötelezettségének, s kihirdetheti a helyhatósági választások megrendezését ott, ahol ez a Legfelső Tanács feladata. Minden más esetben a Központi Választási Bizottság (CIK) írja ki a választásokat – tette hozzá a parlament épületénél tartott szerda esti sajtótájékoztatóján a kormánypárt vezetője.

Elmondása szerint a szavazóhelyiségben minden választó öt szavazólapot kap majd az előzetes tervek szerint október 25-én megrendezésre kerülő helyhatósági választásokon, egyedül a kijevieknek lesz csupán két szavazólapja. A polgároknak meg kell választaniuk az egyesült területi közösségek (OTH) tanácsait, vezetőit, a járási tanácsokat, a megyei tanácsokat, valamint a községi elöljárókat (sztárosztákat).

Kornyijenko jelezte, megkönnyítendő a szavazók dolgát a szavazólapokat különböző színben nyomtatják majd ki.

A zn.ua korábban arról írt, hogy a helyhatósági választásokon való indulás érdekében az ukrán nagyvárosok polgármesterei önálló pártot alakíthatnak.

(zn.ua/Kárpátalja)