Harmadával nőtt a civil áldozatok száma a Donyec-medencében

2020. május 10., 20:25

Jelentősen nőtt a civil áldozatok száma a Donyec-medencében – mutatott rá az ENSZ Emberi Jogi Monitoring Missziója, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Felhívásom legnagyobb részt az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erői Műveletének vezetéséhez szól, mivel a missziónk által májusban rögzített minden új haláleset vagy sérülés a polgári személyek körében az el nem ismert »köztársaságok« által ellenőrzött területen történt” – idézi az ENSZ-képviselet Matilda Bogner misszióvezetőt.

Stabil tűzszünet híján ugyancsak rendkívül fontos, hogy a felek ne telepítsék lakónegyedekbe állásaikat, fegyverzeteiket és katonáikat – tette hozzá a tisztviselő.

Az ENSZ adatai szerint csupán május első hat napja során 11 olyan esetet rögzítettek, amelyben civilek haltak vagy sérültek meg. Bogner hangsúlyozta, hogy május 7-én nyolc civil személy sérüléséről tájékoztatták.

Amennyiben ez az információ megerősítést nyer, a civil áldozatok száma a 2020. január 1. és május 7. közötti időszakban eléri a 65-öt, ami egyharmadával több, mint 2019 azonos időszakában.

Valamennyi január óta jelentett áldozat közül tízen gyermekek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)