Eddig több mint 600 piac nyitott újra

2020. május 15., 08:27

Ukrajnában 640 piac nyílt meg, ugyanakkor 14 beszüntette tevékenységét, mivel nem készültek fel megfelelően a működésre karantén idején – jelentette az UNIAN hírügynökség az Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat sajtóközpontja nyomán.

A tájékoztatás szerint május 1–12. között Ukrajnában a szolgálat munkatársai 710 rendelkezést adtak ki a piaci dolgozóknak, s 50 szabálysértési jegyzőkönyvet vettek fel. Emellett a hatóságok a szükséges intézkedések foganatosítása céljából 333 esetben tájékoztatták a feltárt szabálytalanságokról a helyhatósági szerveket, s további 261 esetben a rendőrséget.

Az UNIAN emlékeztet, a miniszteri kabinet április 29-én hagyta jóvá azokat az egészségügyi normákat, amelyek betartásával az élelmiszerpiacok újranyithatnak a karantén idején. Így például a piaci dolgozók és a vásárlók számára kötelező a maszk viselése, a vásárlók száma pedig nem haladhatja meg a 10 négyzetméterenkénti egy személyt.

Korábban a Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium közölte, hogy a kormánydöntéssel 870-nél is több piac nyithat újra az országban.

(unian.ua/Kárpátalja)