Az aneszteziológusok bírálták az ukrán lélegeztetőkészülékeket

2020. május 16., 15:33

Az Ukrán Aneszteziológusok Egyesülete Volodimir Zelenszkij elnöknek, a kormánynak és a parlamentnek címzett nyílt levélben bírálta az Ukrajnában kifejlesztett lélegeztetőkészülékeket (SVL) – írja az Ukrajinszka Pravda Szerhij Dubrovra, az egyesület elnökére való hivatkozással.

„A média hírül adta az SVL-készülékek hazai gyártásának megkezdését, de míg a társadalomból ez optimizmust vált ki, s azt az illúziót kelti, hogy sikerül megoldani az SVL-készülékek hiányának problémáját, a szakértők tisztában vannak vele, hogy itt nincs minek örülni, sőt e készülékek némelyikét »gyilkosnak« nevezik, mivel többségük nem felel meg a korszerű követelményeknek, nem alkalmas a betegek hosszú távú mesterséges lélegeztetésére, és valójában rendkívül veszélyes lehet” – idézi a portál Dubrovot.

Az Ukrán Aneszteziológusok Egyesülete egyebek mellett követeli, hogy az SVL-készülékek beszerzésekor vegyék figyelembe szakértői véleményüket. A gyártók és szállítók megválasztásakor a hatóságok legyenek tekintettel a készülékek szervizelésének és az orvosok kiképzésének szempontjaira – teszik hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Zelenszkij elnöknél „elhencegtek” vele, hogy az ukrán gyártmányú lélegeztetőkészülékek kiváló minőségűek lesznek, s feleannyiba kerülnek, mint a külföldiek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)