Hol nyaralhatnak idén az ukrán turisták?

2020. május 16., 09:57

Egyelőre távolról sem minden ország kész megnyitni határait a turisták előtt. A hagyományosan a külföldről érkezőkre alapozó gazdaságok azonban nem szándékoznak lemondani a teljes nyári szezonról. Nem bizonyos tehát, hogy beteljesedik Denisz Smihal kormányfőnek az a jóslata, mely szerint az ukrán turisták idén itthon költik el azt a mintegy ötmilliárd dollárt, amelyért rendszerint Törökországba és Egyiptomba utaznak nyaranta – írja összeállításában a korrespondent.net.

Úgy tűnik, az első ukrán turistákat Görögország, Törökország, Montenegró, Grúzia, Bulgária és Ciprus kész fogadni. Ezek az országok általában július 1-jétől várják az üdülővendégeket.

A szállodákban máris folynak az előkészületek a vendégek fogadásához szükséges speciális feltételek megteremtéséhez. A török hotelekben például idén bizonyosan nem számíthatunk a szokásos svédasztalos étkeztetésre.

Egyelőre ugyanakkor nagyobb gondot jelent, miként juthatnak el a vendégek a külföldi üdülőhelyekre? A Czech Airlines, a Wizz Аіr és a Lufthansa azt tervezik, hogy május végén – június elején újraindítják ukrajnai járataikat, az ukrán kormány ugyanakkor egyelőre nem döntött a menetrend szerinti légi járatok újbóli engedélyezéséről.

Ami az Európai Uniót illeti, még nincs döntés a külső határok megnyitásáról. Ausztria, Csehország és Szlovákia már tárgyal a közös határok átjárhatóvá tételéről. A csehek eleve azt szeretnék, ha az érintett országok korridort nyitnának polgáraiknak a horvátországi üdülőkig.

Németország szintén tárgyal Ausztriával a határnyitásról. A lengyel kormány is arra készül, hogy beengedje a turistákat azokból az országokból, amelyekben ellenőrzött a járványhelyzet, Ukrajna azonban egyelőre nem szerepel ezen országok között.

(korrespondent.net/Kárpátalja)