Ljasko szerint a kórházak nem jelentik az egészségügyi dolgozók minden Covid–19 okozta megbetegedését

2020. május 17., 09:52

A kórházak vezetői nem tájékoztatták az Állami Munkaügyi Szolgálatot az olyan esetek feléről, amelyekben az egészségügyi dolgozók az új típusú koronavírussal fertőződtek meg – közölte a Facebook közösségi oldalon Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos, akit a korrespondent.net idéz.

„A Covid–19 okozta megbetegedés minden esetét az egészségügyi dolgozók körében foglalkozási megbetegedésnek kell tekinteni” – hangsúlyozta Ljasko.

A közegészségügyi főorvos szerint a kórházak vezetőinek minden ilyen esetről tájékoztatniuk kell az Állami Munkaügyi Szolgálatot, s minden esetben vizsgálatot kell lefolytatni.

Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók körében bekövetkezett mintegy háromezer Covid–19 okozta megbetegedés közül a jelenlegi helyzet szerint csupán minden másodikat jelentettek – véli Ljasko.

Hozzátette, eddig csupán tíz esetben folytatták le a vizsgálatot, közülük hétben a munkaügyi szolgálat összefüggést állapított meg a szakmai tevékenység és a megbetegedés között. Ljasko azt ígérte, nem huny szemet a jelenség felett.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a miniszteri kabinet foglalkozási megbetegedésnek nyilvánította a Covid–19-et, ami lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy anyagi kártérítésre tartsanak igényt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)