WSJ: Zelenszkij csak a sorozatában ért el jelentős eredményeket a korrupció elleni küzdelemben

2020. május 20., 19:52

A valós életben Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij számára nehezebbnek bizonyult a korrupció elleni küzdelem, mint a televíziós sorozatában – idézi a The Wall Street Journal (WSJ) írását a zn.ua.

Az amerikai kiadvány szerint elnökségének első éve alatt a színésznek és humoristának, akinek az egyik fő ígérete a korrupció leküzdése volt, sikerült elérnie bizonyos eredményeket, de azok igen szerények. Ezek közül a WSJ kiemeli a képviselői mentelmi jog megszüntetését, az elnök elleni vádemelési eljárás, az impeachment törvényi szabályozását, az államosított bankok tulajdonosaiknak való visszaadását tiltó törvény elfogadását.

Összességében azonban a korrupcióellenes kezdeményezések megtorpantak, Ruszlan Rjabosapka főügyész, valamint Szerhij Verlanov, az adóhatóság, illetve Makszim Nefjodov, a vámhivatal vezetőjének elbocsátása pedig bírálatot váltott ki európai vezetők és civil aktivisták részéről.

Az ukránok jelentős része is szkeptikus a tekintetben, betartja-e Zelenszkij a korrupció leküzdésére tett ígéretét. A WSJ emlékeztet ezzel kapcsolatban a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet februári felmérésére. Ennek értelmében a megkérdezettek 83%-a szerint Zelenszkij nem küzdötte le a korrupciót az ország felső vezetésében. Tavaly novemberben ez a mutató még 69% volt.

A The Wall Street Journal idézi Viola von Cramon-Taubadel képviselőt, az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokban illetékes európai parlamenti bizottság helyettes elnökét, aki megjegyezte, hogy „az ukránok energikusabb korrupció elleni küzdelmet érdemelnek”.

(zn.ua/Kárpátalja)