Magyarország ungvári főkonzuljával találkozott a kormányzó

2020. május 21., 14:20

Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke csütörtökön délelőtt tartotta első hivatalos nemzetközi találkozóját. A kormányzó Buhajla Józseffel, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetőjével találkozott.

Megbeszélték a közös ukrán–magyar projektek megvalósítását, amelyeket Ukrajna elnöke személyes ellenőrzés alatt tart. Többek között a Jánosiban lévő hulladékszelektáló és szemétfeldolgozó üzem beindítását. Ennek próbaindítására és ünnepélyes átadására még 2015 decemberében került sor.

Szó volt a határátkelők megnyitásáról, a híd felújításáról a Tisza nemzetközi határátkelőn, az elektronikus sorok beindításáról. Az utóbbi hatékony működéséhez az ukrán és a magyar fél munkájának összehangolása szükséges. Felmerült a határátkelőkhöz vezető sorok szabályozásának kérdése is. Ebbe bevonják a rendőrséget.

Egy másik fontos kérdés, amelyet megbeszéltek a felek, a Beregszászt elkerülő út megépítése volt. Egy közös ukrán–magyar munkacsoport létrehozásáról döntöttek, amely ezeknek a megoldásával fog foglalkozni.

(Facebook/RV)