Kárpátalján is lazíthatnak a karanténon

2020. május 29., 14:57

Az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a karantén miatt bevezetett korlátozások enyhítését Luhanszk, Voliny és Kárpátalja megyékben – jelentette a zn.ua a tárca weboldala nyomán.

Ugyanakkor továbbra sem engedélyezett a korlátozó intézkedések enyhítése Donyeck, Lemberg (Lviv), Csernyivci és Rivne megyékben.

„A megyék áttérése a karantén második szakaszára, amely a karanténintézkedések enyhítését irányozza elő, azzal a feltétellel lehetséges, hogy a járványügyi helyzet a megyében megfelel bizonyos kritériumoknak” – hangsúlyozta a minisztérium.

A zn.ua emlékeztet, hogy a karanténintézkedések enyhítésének első szakasza május 11-én, a második május 22-én vette kezdetét. A második szakaszban a kormány engedélyezte a tömegközlekedés újraindítását, az óvodák, a szállodák (a hostelek kivételével) újranyitását, sportrendezvények megrendezését nézők nélkül és az istentiszteletek megtartását.

A karantén enyhítésének következő szakaszaira június 1-jétől és 10-től kerül sor.

Ukrajnában jelenleg úgynevezett adaptív karantén van érvényben, azaz az egyes korlátozó intézkedések esetleges feloldásáról vagy szigorításáról a helyi hatóságok hivatottak dönteni annak függvényében, miként alakul a járványhelyzet az adott régióban.

(zn.ua/Kárpátalja)