A bankok óvatosabbak lettek

2020. június 2., 16:32

Ukrajnában egyre nagyobb azoknak a pénzintézeteknek az aránya, amelyek arra számítanak, hogy az elkövetkező hat hónapban romlani fog a pénzügyi szektor helyzete (a tavaly novemberi 4% után jelenleg 71%) – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank májusi felméréséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

Annak ellenére, hogy romlottak a megkérdezettek várakozásai a tavaly novemberi adatokhoz viszonyítva, a pénzintézeti vezetők mintegy harmada továbbra is optimista a pénzügyi szektor jelenlegi helyzetét illetően.

Ugyanakkor azon válaszadók aránya, akik az általános kockázati szintet magasnak vagy nagyon magasnak tartják, a 2019. novemberi 23%-ról 2020 májusában 37%-ra nőtt.

A legnagyobb kockázatot továbbra is a korrupciós tényező jelenti.

Íme az öt legnagyobb kockázati tényező: korrupció, a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatási rendszer tevékenysége, a gazdasági aktivitás szintje, a nyersanyagárak alakulása a világpiacon, a csalások és számítógépes fenyegetések, a politikai helyzet Ukrajnában.

Ugyanakkor a pénzintézetek a csőd és/vagy a jelentős pénzügyi nehézségek lehetőségét a pénzügyi szektorra nézve alacsony kockázatot jelentő tényezőként értékelik.

A pénzintézetek mindamellett óvatosabbak lettek.

A felmérést május 12–25-én végezték 18 bank, hat biztosító és három befektetési társaság vezetőjének megkérdezésével.

(korrespondent.net/Kárpátalja)