Július 2-án nyithatnak a mozik

2020. június 12., 13:58

Az egészségügyi és a kulturális minisztériumok vezetőinek, valamint a mozik képviselőinek találkozóján előzetesen megállapodtak a filmszínházak megnyitásának időpontjáról – jelentette a zn.ua Pavlo Szuskóra, a Nép Szolgája frakcióvezető-helyettesére való hivatkozással.

„Új filmek hiányában a mozik nem álltak készen a nyitásra június 10-én. Ezt a dátumot határozta meg számukra a miniszteri kabinet a karantén feloldásának soron következő szakaszában. … Júliusig egyszerűen nincs mivel fogadniuk a nézőt” – írta a Facebook közösségi oldalon a képviselő, aki szerint így veszteséges lett volna a mozik üzemeltetése, miközben a karantén amúgy is kivéreztette az ágazatot.

Szusko hozzátette, sikerült felvetni a kérdést az Egészségügyi Minisztériumban. Az üzemeltetők előterjesztették javaslataikat a filmszínházak fokozatos megnyitására. Előzetesen abban állapodtak meg, hogy a mozik július 2-ától fogadhatják a nézőket.

A zn.ua emlékeztet, hogy június 10-től azokban a megyékben, ahol a Covid–19 járvány alakulásának pozitív dinamikája volt megfigyelhető, engedélyezték a tömeges kulturális és művészeti rendezvények megtartását. Ezek lebonyolítását az egészségügyi tárca szigorú előírásokhoz és ajánlásokhoz kötötte. Az eredeti elképzelés szerint az engedély a mozikra is vonatkozott volna.

(zn.ua/Kárpátalja)