Csak pletyka volna? Eltörölnék a ZNO-t

2020. június 13., 10:16

Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman tegnap este arról számolt be a Facebook közösségi oldalon három független forrás alapján, hogy „felső hatalmi struktúrákban” készítik a dokumentumokat a független külső értékelés (ZNO) teljes eltörléséhez – jelentette a zn.ua.

„Az információ olyan emberektől származik, akiket már régóta ismerek, és akikben bízom, bár hivatalosan még nem erősítették meg. A legkevésbé pánikot szeretnék kelteni. Sőt, nagyon remélem, hogy ezek csak pletykák, talán a társadalom reakciójának ellenőrzésére” – írta Horbacsov.

Szerinte a ZNO eltörlése a korrupció és a megvesztegetés visszatéréséhez vezetne az egyetemi felvételi kampányban, és megfosztaná a minőségi oktatástól az olyan tehetséges gyermekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek a tanuláshoz szükséges eszközökkel.

„Polgárként, tanárként, újságíróként és oktatási ombudsmanként a külső független értékelést tartottam és tartom továbbra is a legmegbízhatóbb garanciának, ami a felsőoktatáshoz való egyenlő hozzáféréshez való jogot illeti. A ZNO eltörlését nem szabad megengedni. Felszólítok mindenkit, aki az igazságosság oldalán áll és ellenzi a korrupció visszatérését a felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáiban, támogassa ezt az ellenállást” – olvasható Horbacsov Facebook-bejegyzésében.

Korábban jelentették, hogy a kijevi városvezetés a ZNO eltörlését tervezi azoknak a fővárosi végzősöknek az esetében, akik a Covid-19 világjárvány miatt idén nem tervezik, hogy felsőoktatási intézményekbe felvételiznek.

(zn.ua/Kárpátalja)