Több mint 20 turista rekedt a Kárpátokban árvíz miatt

2020. június 15., 18:23

A rendkívüli helyzet a Kárpátaljával határos Ivano-Frankivszk megyében történt, Manyava település közelében.

Június 14-én 20 óra 35 perckor érkezett a bejelentés a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata helyi ügyeleti részlegére arról, hogy a Bohorodcsanszki járásban Manyava község közelében rekedt két turistacsoport – 10 felnőtt és 3 gyerek, valamint 12 felnőtt és 3 gyerek. A kirándulók a Manyavszki-vízeséstől visszaúton a Manyavka-patak vízszintjének hirtelen megemelkedése miatt nem tudták folytatni útjukat hazafelé.

Két gépjárművel azonnal a segítségükre indult az Ivano-Frankivszki mentőegység 5 tagja. Június 15-én 00 óra 20 perckor a Bohun márkájú hó- és mocsárjáró megérkezett a helyszínre, ahol mintegy 1 kilométernyire egy gépkocsiban tartózkodott a 13 turista. Egy másik csoport – 12 személy – 4 quadon úgyszintén a közelben tartózkodott. Az egyik helyi lakos is a segítségükre sietett az összkerékmeghajtású teherjárművével.

A magas vízállás miatt ideiglenesen nem lehetett bevetni a hó- és mocsárjárót, így a katasztrófavédelmisek csak mentőkötéllel tudták átjuttatni a turistákat a patakon. Június 15-én 6 óra 12 percre sikerült 13 személyt, köztük 3 gyereket kimenekíteni a víz fogságából, állapotuk kielégítő volt. A hír megjelenésekor a másik csapat mentése még tartott.

(mukachevo.net/RV)