Értékes gombafajtákat találnak a kárpátaljaiak

2020. június 16., 14:47

A gombaszezon kezdete óta többen is szarvasgombát találtak a kárpátaljai erdőkben. A természetjárók örömmel posztolnak fényképeket az aktuális „fogásról”, de előfordul, hogy tanácsot kérnek a közösségi oldalakon, mert nem ismerik a szokatlan külsejű trüffelt.

Korábban ezek az értékes gombafajok szinte egyáltalán nem fordultak elő Ukrajnában. Mostanában azonban egyre gyakrabban nőnek Kárpátalján is a tölgyesekben. Dió vagy burgonya nagyságú gombák, termőtestük a földben keletkezik. Disznókat és betanított kutyákat alkalmaznak a keresésére, illetve termesztik is őket. Franciaországban igen nagy becsben tartják, hatalmas összegeket is megadnak értük, a különleges fajták 100 grammja 300-500 eurót is érhet.

A szarvasgombának közel 10 faja ismert. Mifelénk a „fehér trüffel” – fehér szarvasgomba fordul elő. Termőteste 6–10 cm átmérőjű, gömbölyded, szabálytalan, sima felületű, később berepedező, fiatalon fehéres, később agyagbarnás. Húsa kemény, szívós állományú, fehéres alapon viaszszürke, kacskaringós erezettel. Íze kissé csípős, szaga erős, feltűnően tormára emlékeztet. Úgyszintén előfordul az piedmonti fehér szarvasgomba, az olaszok kedvence. Sokan ízesebbnek tartják, mint a fekete szarvasgombát.

Mivel nálunk a hivatalos értékesítés bonyolult, a gombák általában a feketepiacon cserélnek gazdát. Egyes éttermek is szívesen vásárolnak a szerencsés gombászoktól.

(mukachevo.net/RV)