Pénzt követeltek kórházak az ingyenes ellátásért

2020. június 19., 08:34

Az utóbbi egy hónapban az ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NSZZU) hat panaszlevelet továbbított a nemzeti rendőrségnek arról, hogy pénzt követeltek a páciensektől a kórházakban – jelentette az lb.ua.

A panasztevők kijevi, valamint Szumi, Kirovohrad, Odessza és Csernyihiv megyei betegek. A levelek másolatait az NSZZU az lb.ua megkeresésére bocsátotta rendelkezésre.

Valamennyi felpanaszolt eset április 1-jét követően történt, vagyis miután életbe lépett az egészségügyi reform második szakasza, amely előirányozza, hogy az Egészségügyi Garanciák Állami Programja keretében minden szolgáltatásnak ingyenesnek kell lennie.

Az egyik ilyen levelet az NSZZU a kijevi pecserszki kerületi Konzultációs és Diagnosztikai Központ pácienseitől kapta, akik közölték, hogy pénzt, 3-4 ezer hrivnya „jótékonysági hozzájárulást” követeltek tőlük a terhesség regisztrálása és a terhesgondozás fejében.

„Tilos az ilyen egészségügyi szolgáltatásokért térítést követelni és elfogadni a páciensektől vagy képviselőiktől” – írta a rendőrségnek írt levelében az NSZZU.

Bepanaszolták az NSZZU-nál a Kirovohrad megyei klinikai onkológiai központot is. Ezek szerint a központ és alvállalkozójának munkatársai több alkalommal pénzt követeltek az orvosok konzultációjáért és a daganatok diagnosztizálásáért.

(lb.ua/Kárpátalja)