Apad a Tisza, de még mindig veszélyes a megemelkedett vízszint

2020. június 25., 14:29

Az elmúlt hetek nem megszokott intenzív esőzései a folyók vízszintjeit igen magasra emelték. Több ukrajnai megyében is árvíz, földindulás keletkezett. Az országban több mint ötszáz települést árasztott el a víz, közel harminc községet csak csónakkal lehet megközelíteni.

Az elmúlt napok során nagy erőkkel dolgoztak az ukrán mentőalakulatok a Csernyivci, Ivano-Frankivszk és Lemberg megyékben, ahol több száz házat öntött el a víz, tett járhatatlanná utakat, döntött le hidakat. Közel négyszáz embert evakuáltak az ukrán hatóságok Ivano-Frankivszk megyében, ahol mostanra több mint 570 települést érint az áradás. Az árvíz következtében több községben csak mentőcsónak által tudtak bejutni. Eddig három emberáldozatot követelt a természeti katasztrófa.

Kárpátalján a Felső-Tisza-vidéken okozott nagyobb károkat az árvíz, amelynek következtében hidak dőltek be, összekötő utak lettek járhatatlanok. A Kárpátaljai Állami Megyei Közigazgatási Hivatal sajtószolgálatának jelentése szerint megyénkben eddig közel 125 millió hrivnya kárt okozott az árvíz, mely leginkább a Rahói járásban pusztított. A bejelentett kár összege az állami tulajdonban lévő létesítményekre vonatkozik, a hivatal egyelőre még nem mérte fel a magántulajdonokat ért károkat.

Közben szerdán számos intézkedést hozott a kormány a nyugat-ukrajnai árvíz leküzdésére. Jóváhagyták az intézkedéscsomagot, mely a károk felmérésére, az emberek evakuációjára, a térség folyóinak megfigyelésére, valamint a központi infrastruktúra megóvására koncentrál.

Az utóbbi két napban néhány centit apadtak a kárpátaljai folyók, közöttük a Tisza vízszintje is, azonban ez még mindig a rizikó faktoros szintet üti meg, így Kárpátalján is árvízkészenléti helyzetet rendeltek el a Técsői, Huszti és Nagyszőlősi járásokban. Mindeközben a megáradt folyók rengeteg szemetet sodornak magukkal, melynek nagy része Magyarországon landol.

VE