Törvénytelenül kitermelt faanyagból készülnek az IKEA székei

2020. június 25., 09:05

A Terje összecsukható székek, amelyeket az IKEA üzlethálózatában értékesítenek, illegálisan kitermelt kárpátaljai fából készül. Erre a Earthsight, egy brit civilszervezet nyomozása során derült fény.

A nyersanyagot a rahói járási Nagybocskói Erdő- és Vadgazdaság forgalmazta. Az Állami Ökológiai Felügyelőség ellenőrzése során beigazolódott, hogy az említett vállalat 2018 áprilisától júniusáig törvénytelenül adott ki licencet egészségügyi fakitermelésre (beteg, száraz fák kivágása) több mint száz helyen. A gazdaság hasonló terjedelemben végzett illegális egészségügyi fakitermelést 2019-ben és 2020-ban is. Az illegálisan kivágott bükkfa fő készletezője a VGSZM bútortársaság volt, amelyet 1992-ben hoztak létre az IKEA beszállítójaként. A cég az ország egyik legnagyobb fafeldolgozó vállalata, évente 40 ezer köbméter faanyagot dolgoz fel, amelyből közel félmillió bükkszéket készítenek.

Az árut szinte teljes mértékben az EU-ba exportálják, s a termék mintegy 96%-ának az IKEA a megrendelője. Egy Terje szék ára az IKEA ukrán honlapján 399 hrivnyába kerül.

(pmg.ua/RV)